banner

Company

Vietnam steps up dragon fruit exports to Australia

Large volumes of dragon fruit are being exported to Australia though it is currently the harvest season there for the fruit.

Twenty-eight tons were shipped to Western Australia and South Australia last week by 4 Ways Fresh and Australia Flower, according to the Vietnam Trade Office in Australia.

Australia Flower is set to export another 14 tons this week.

Several retailers like Dai Phat and MCQ are selling the fruit at the equivalent of VND200,000 ($8.84) per kilogram.

The exporters said they are targeting young consumers in Australia. The Vietnam Trade Office is offering promotions to retail buyers that include air tickets, toys and other gifts.

Last year Vietnamese dragon fruit exports to Australia grew by 14 percent despite the Covid-19 pandemic.

Vietnamese farmers grow nearly 1.4 million tons of the fruit every year, and most of it ends up exported to China.

However, industry insiders said China has been increasing its area under the fruit in the last three years and would become self-sufficient in another five years, meaning Vietnamese exporters need to look for other markets.

Source: https://e.vnexpress.net/news/business/industries/vietnam-steps-up-dragon-fruit-exports-to-australia-4420196.html

---

10.02.2022 - Việt Nam đẩy mạnh xuất khẩu quả thanh long sang thị trường Úc

Một sản lượng lớn thanh long đang được xuất khẩu sang Úc mặc dù hiện đang là mùa thu hoạch trái cây ở đó. 28 tấn đã được vận chuyển đến Tây Úc và Nam Úc vào tuần trước bởi các công ty 4 Ways Fresh and Australia Flower, theo Thương vụ Việt Nam tại Úc.

Australia Flower dự kiến ​​xuất khẩu thêm 14 tấn trong tuần này. Một số nhà bán lẻ như Đại Phát và MCQ đang bán loại trái cây này với giá tương đương 200.000 đồng (8,84 đô la) một kg. Các nhà xuất khẩu cho biết họ đang nhắm đến người tiêu dùng trẻ tuổi ở Úc. Thương vụ Việt Nam đang có chương trình khuyến mãi cho khách mua lẻ bao gồm vé máy bay, đồ chơi và các quà tặng khác.

Năm ngoái, xuất khẩu thanh long của Việt Nam sang Úc đã tăng 14% bất chấp đại dịch Covid-19.

Nông dân Việt Nam trồng gần 1,4 triệu tấn trái cây mỗi năm và phần lớn được xuất khẩu sang Trung Quốc. Tuy nhiên, những người trong ngành cho biết Trung Quốc đã tăng diện tích trồng trái cây trong 3 năm qua và sẽ tự cung tự cấp trong 5 năm nữa, có nghĩa là các nhà xuất khẩu Việt Nam cần phải tìm kiếm các thị trường khác.